De tijd dat cybercriminelen zich alleen op pc’s en websites richten, ligt ver achter ons. Smartphones en tablets zijn in toenemende mate het nieuwe werkterrein van internetgespuis, met alle nare gevolgen van dien. Wij zetten de grootste gevaren voor je op een rij en laten zien hoe je jouw apparaten kunt beschermen.
Android en iOS
Hoewel mobiele apparaten een aangepaste werkwijze vereisen van hackers, zijn de middelen die hiervoor worden ingezet niet volledig onbekend: besturingssystemen als iOS en Android vertonen grote overeenkomsten met de pc. En dat is voor ons als gebruikers positief nieuws, want dit stelt ons in staat onze smartphones en tablets relatief goed te beveiligen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met KPN&Co, hét zakelijk blog waar op een praktische manier inzicht gegeven wordt over hoe de technologie van vandaag ondernemers kan helpen beter te ondernemen. Wil je meer weten over ondernemen in de cloud? Download dan het gratis e-book “Ondernemen in de cloud”.
Gevaar: Malware
Trojans en spyware zijn al jaren een bekend gevaar voor de pc-gebruiker, maar ook smartphones en tablets krijgen er in toenemende mate mee te maken. Net als op de pc ziet de software er op het oog gezond uit, maar ongemerkt draagt het zeer schadelijke codes met zich mee die zich diep in je toestel nestelen. Het open karakter van Android maakt het voor hackers eenvoudig om dergelijke apps in de Play Store te publiceren, wat het platform risicovoller maakt dan bijvoorbeeld iOS of Windows Phone. Apple houdt er een aanzienlijk strenger beleid op na voor zijn App Store, maar ook voor de iPhone en iPad glipt er soms een gevaarlijke app doorheen.
Actiepunt
Je moet er niet aan denken dat een hacker middels malafide software kan meekijken met alles wat je doet? Gelukkig kun je maatregelen nemen: Controleer bij het downloaden van een app of je te maken hebt met de echte app. Cybercriminelen kopiëren vaak populaire apps, om zo schadelijke code te kunnen installeren bij nietsvermoedende gebruikers. Bekijk zeker de reviews, naam van de ontwikkelaar en de prijs. Download geen apps uit ongeautoriseerde appwinkels. Vermijd apps die termen gebruikt als ‘wallpapers’, ‘free mp3’, free movies’. Dergelijke apps vormen mogelijk een gevaar. Installeer een betrouwbare anti-malware-app. Liefst van een bekende fabrikant die goede gebruikersrecensies krijgt.
Gevaar: Keyloggers
Cybercriminelen gebruiken tegenwoordig ook een vergelijkbare techniek als het skimmen dat jarenlang pinnend Nederland teisterde. Schadelijke software van de zogenoemde keyloggers komt vaak binnen via malware en houdt ongemerkt bij wat de gebruiker zoal doet op het toestel. Doordat ook wordt bijgehouden welke toetsen de gebruiker aanslaat, kunnen zaken als creditcardgegevens, gebruikersnamen en wachtwoorden worden achterhaald en doorgespeeld.
Actiepunt
Omdat we onze smartphones en tablets steeds meer gebruiken voor zakelijke en strikt persoonlijke toepassingen, is het skimmen van deze informatie steeds waardevoller voor hackers. Je kunt je tegen deze praktijken beveiligen door betrouwbare anti-virus-software op je toestel te installeren. Let hierbij op de beoordeling van deze software door andere gebruikers. Een leuk uitziende gratis app, kan zomaar een malafide app zijn die schadelijke software installeert.
Gevaar: Phishing
De kans is groot dat je dagelijks veel e-mailtjes afhandelt via je iOS of Android-apparaat. Voor hackers een ideaal doelwit om hun welbekende phishing-technieken op los te laten. Omdat je in alle haast nog wel eens een e-mail voor de helft leest, bestaat er een reële kans dat je een nep-mail van een bank voor authentiek aanziet, en de gevraagde gegevens netjes retour stuurt.
Daarnaast werken hackers de laatste jaren ook met een nieuwe manier van phishing. Deze is compleet toegespitst op het gebruik van smartphones. Bij deze zogenoemde sms-phishing ontvangen gebruikers tekstberichten die afkomstig lijken te zijn van een provider of bank. Het doel van de criminelen: de gebruikers aansporen privacygevoelige gegevens prijs te geven.
Actiepunt
Wat je vooral moet doen, is iedere mail (of ieder sms-bericht) waarin iets van je gevraagd wordt grondig te lezen. Je bank zal je immers nooit per mail vragen om persoonlijke gegevens van je rekening door te sturen, en die vriendelijke meneer uit Uganda die jou miljonair wil maken in ruil voor je creditcard-gegevens is misschien ook niet helemaal te vertrouwen. Wees waakzaam, en neem bij twijfel telefonisch contact op met de betreffende instantie. Net als op de pc kan het nuttig zijn om extra beveiligingssoftware op je mobiele apparaat te installeren, die je persoonlijke gegevens en data net even wat beter kan beschermen.
Gevaar: toestel gestolen
Je kunt je toestel nog zo goed dichttimmeren en antivirussoftware installeren, wanneer je smartphone of tablet wordt gestolen is de kans groot dat criminelen alsnog met je gegevens aan de haal gaan. Maak het ze daarom zo moeilijk mogelijk.
Actiepunt
Zorg ervoor dat je toestel altijd is beveiligd met een pincode zodat criminelen deze niet zomaar kunnen ontgrendelen. De meeste hedendaagse telefoons en tablets beschikken ook nog over een app die je jouw toestel laat volgen via een website. Activeer deze functie om, in geval van diefstal, de dief online te volgen. Een hulpmiddel waar ook de politie veel aan heeft bij het terughalen van je dierbare telefoon of tablet.
Wil je meer weten over ondernemen in de cloud? Download dan het gratis e-book “Ondernemen in de cloud”
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl